Aktiviteter

Agility

Agility är en tävlingsgren som handlar om att hunden utan fel och vägringar så snabbt som möjligt ska ta sig igenom en av domaren bestämd bana där det ingår olika slags hinder. Sporten kom till Sverige på 1980-talet och sedan 1987 räknas den som en officiell hundsport och det anordnas Svenskt Mästerskap varje år. Man kan tävla både individuellt och i lag. För att en hund ska få börja tävla måste den ha fyllt 18 månader men alla hundar är välkomna, d.v.s. både renrasiga och blandraser. Agilitykurser på olika nivåer anordnas bl.a. vid de flesta brukshundklubbarna men det finns även andra klubbar som anordnar kurser.

Vallning

Vallning är något som fascinerar mig samtidigt som jag tycker att det är oerhört svårt. Det som gör vallning så annorlunda än annan hundträning som jag har ägnat mig åt är att man arbetar med en instinkt och inte något som är inlärt. Viljan för en vallhund att ta en fårflock till sin ägare är något som den föds med. Sedan föds naturligtvis inte en vallhund till en fullärd individ.

Med Acke provade jag på vallning och vi startade t.o.m. på lokalprov (nu: VP) men vi började med vallningen alldeles för sent och hade tränat för mycket tävlingslydnad. Det hade gjort att Acke förlitade sig på mig i vallningen i stället för att tänka själv och använda sin instinkt. Med Nitro har jag gått otaliga kurser för den ena instruktören efter den andra samt tagit privatlektioner men han blev aldrig någon stjärna i vallning. Det var när jag vallade med Nitro som jag skaffade får tillsammans med tre andra personer. Många sa åt mig att jag skulle ge upp och skaffa en riktig vallhund och det var då jag köpte Algot. Med honom har jag lärt mig en hel del om vallningens ädla konst även om jag fortfarande är en novis. Det finns många olika teorier om hur man på bästa sätt tränar upp en vallhund och mitt råd är att leta upp olika instruktörer och sedan gå för den som du tror passar dig bäst i stället för att gå för så många olika instruktörer du kan. Jag har märkt på Algot att de flesta instruktörers teorier fungerar på att utveckla Algot som vallhund. Jag har sedan valt att hålla mig till ett sätt i stället för att blanda och på så sätt hoppas jag att det blir så tydligt som möjligt för Algot. Mick är väldigt olik Algot i sitt sätt att valla vilket är utvecklande för mig.

Det är som medlem i Svenska Vallhundsklubben (SVaK) som man blir att tillhöra en lokalklubb och genom denna hittar kurser man kan gå. Man kan tävla även i vallning och det kan man göra både på får och nötkreatur. Det finns både inofficiella och officiella tävlingar och prov.

Klassindelningen för får är:

VP = Vallhundsprov – är ett officiellt prov som är öppet för alla hundar och som kan resultera i Godkänd vallhund.

IK – 1 Får = Internationell klass 1 – är en inofficiell klass som är öppen för alla registrerade hundar.

IK – 2 Får = Internationell klass 2 – är en inofficiell klass som är öppen för alla registrerade hundar.

CK Får = certifikat klass – är en officiell klass som kan ge certifikat och klassen är öppen för alla hundar med Godkänd Vallhund.

SM Får = Svenskt Mästerskap – är en inofficiell klass

Länkar: SVaK

Lydnad

I olika lydnadsprov har alla hundar rätt att delta, d.v.s. även hundar som inte är registrerade hos Svenska Kennelklubben (SKK). Det finns fyra olika klasser där svårigheterna ökar successivt. I den högsta klassen som är elitklass arrangeras Svenskt Mästerskap varje år. I lydnadsklasserna ingår olika moment och i den lägsta klassen ska hunden t.ex. gå fot, ligga plats och hoppa över ett hinder.

Hundsim

Att låta sin hund simma ger bra och allsidig träning för hela kroppen. Hundsim är lika bra i friskvårdssyfte som rehabilitering. Under den tiden som Nitro var skadad tappade han mycket muskler och han går och simmar regelbundet i en bassäng och för honom är det tänkt som rehabilitering och skonsamt muskelbyggande. Algot däremot får även han simma regelbundet i friskvårdssyfte. Jag har märkt stor skillnad på honom nu i år mot tidigare år vad gäller muskelmassa! J Det tog ett par gånger för både Algot och Nitro att bli att uppskatta simning i bassäng, men nu skriker Algot av förväntan när man parkerar utanför. Även Mick har fått träna lite på att vänja sig vid vattnet.

El & ultraljud

Efter att förgäves sökt hjälp hos veterinär när Nitro hade skadat sig efter att ha fått en tacka över sig under ett vallningspass kom jag i kontakt med hundfysioterapeuten Monica Larsson. Hon började hon behandla Nitros skadade muskler med elektroterapi och ultraljud. Det var oerhört inspirerande att få se hur han sakta blev allt bättre och efter ett antal behandlingar kunde han återigen börja tävla. Under 2006 märkte jag att Nitro återigen hade ont i muskler och han har under hösten och vintern 2006 och våren 2007 fått många behandlingar av både Maria O-K och Monica. Jag rekommenderar verkligen alternativa behandlingar som dessa när unden har skadade muskler och inför Algots debut på SM 2007 lät jag Monica känna igenom honom ordentligt i god tid för att ha tid att behandla eventuella skador. Han var frisk och det var naturligtvis skönt att höra.